2021-09-16 08:02:07• hírek • Szatmár.ro

Pádison túrázott hétvégén az EKE - Képgaléria

Lassan hagyománnyá válik, hogy szeptember első részében kerül megszervezésre a "pádisi hétvége".

Az idén is iskolakezdés előtti hétvégére (szeptember 10–12. között) lett meghirdetve a Pádis-csillagtúra, de most egy kis újdonság is került a programba, hiszen Kisbakancs-pontgyűjtő túrát is szerveztek, így a megközelítőleg 80 résztvevőből 25 gyerek volt. Szabó Tünde beszámolóját olvashatják.

Pénteken indultunk Szatmárról a szokásos helyre, a Glăvoi rétre s volt aki már délire odaért, de késő este is érkeztek túrázók. Sátorverés, beszélgetés s körülöttünk gyerekzsivaj volt a kezdet. A kisbakancsosok hamar felderítették a terepet, megismerkedtek egymással, s késő este nehezen lehetett őket a sátorba terelni.

Szombat reggelre köd ült a környező fenyőkön s eléggé lehűlt a levegő, de a felkelő nappal felszállt a köd és igazi kiránduló idő kerekedett.

Két útvonal közül válogathattunk, egy nehezebb, bevállalósabb túrát, a Galbena körutat láncos szakaszaival a víz fölött, meredek emelkedőkkel, és egy kisbakancsos túrát a Barsza katlanhoz, mely könnyebb terepen haladt, szinte végig erdőkön keresztül. A kisbakancsos túrázók áfonyaleváros lángossal indultak a találkahelyről, hogy legyen még több energiájuk az útra, aztán az erdőbe érve körülöttünk futkároztak rengeteg kérdéssel elárasztva bennünket. Felmásztunk a Galbena kilátóhoz, ahonnan csodás kilátás nyílt a környező völgy és hegyekre, ezért itt egy kicsit hosszabban időztünk, előkerült az elemózsia is, majd rövid erdei gyaloglás után leereszkedtünk az egyik jégbarlangba. Árnyas erdőben folytattuk utunkat, majd kiérve a nyílt terepre, a gyerekek nagy örömmel vették észre a legelésző teheneket, juhokat, kecskéket. Ezt kihasználva a túravezető egy bégető és múgató versenyt is rögtönzött, s a gyerekek lelkes résztvevők voltak. Innen már közel volt a táborhely, egy kis rőzsét is lehetett gyűjteni az esti bográcsgulyás alá.

Szombat estére 4 bográcsban főtt a gulyás, aminek elkészítésében mindenki kivette a részét, de külön köszönet Rácz Robi tábori főszakácsunknak aki koordinálta a munkát és így igen finomra sikerült úgy a vegetáriánus, mint a hagyományos, füstös és nokedlis bográcsosok is.

A bográcsosok elfogyasztását követően a tábortűz mellett hosszú ideig folyt a borozgatás, beszélgetés.

Vasárnap már a szedelőzködés ideje volt, de még így is jutott idő egy kis túrázásra. Voltak akik a Csodavár felé mentek, sokan gyerekekkel, sikeresen végig mentek a láncos szakaszon, leereszkedtek a vizes barlangba is, vagy megkerülték a barlangot. A társaság másik része hamar összerakott és a Szamos bazár felé vette az utat.

Ez a hétvégi kirándulás is szép élményekkel gazdagított, a gyerekeknek is lesz miről mesélniük. Köszönjük Lózer Bea, és Bartha Botond a szervezést és a túravezetést!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: